Blaadjes op het spoor


Blaadjes op het spoor
Foto: ProRailHomeWerk & studie • Blog
7 minuten leestijd

Blaadjes op het spoor

Gepubliceerd: Maandag 9 oktober 2017
Dit weekend was ik op een verjaardag waar de vraag gesteld werd: ,,Hoe is het met de blaadjes op het spoor?”. Werk je bij het spoor, dan is deze vraag je vast al eens gesteld. Het is moeilijk te begrijpen dat een paar blaadjes vertraging en uitval van treinen kunnen veroorzaken. Op zich niet zo vreemd, want een aantal van die blaadjes op het spoor kan toch geen kwaad?
Afvallende blaadjes kunnen veel hinder opleveren. Blaadjes op de spoor zijn als ijs op de weg. Ze vormen een gladde oppervlakte op de spoorstaven. Treinen verliezen grip en glijden door bij het remmen. Machinisten moeten veel eerder remmen en rustiger rijden, waardoor vertraging ontstaat. Ook het optrekken kan soms een hele onderneming zijn. Vooral het doorglijden bij het remmen kan gevaar opleveren. Zo kan een trein door een rood sein glijden of over een geopende overweg rijden. Ook kan het loopvlak van de wielen afslijten, waardoor vierkante wielen ontstaan. In een aantal gevallen moeten treinen uit de dienst gehaald worden om de wielen weer rond te slijpen. Dit bij elkaar kan vertraging en uitval van treinen veroorzaken.
Onze Britse collega’s ondervinden ook hinder van blaadjes op het spoor. In een uitzending van BBC’s Earth Lab, wordt in 4 minuten goed uitgelegd wat de gevolgen zijn voor het treinverkeer:

Maatregelen verkeersleiding
Machinisten bellen naar ons als zij last hebben van gladde sporen. Wij vragen na op welke locatie de machinist last had van gladde sporen. Ook willen we weten of dit alleen was bij remmen of ook bij het optrekken. Wij geven die melding door aan de Decentraal Verkeersleiders en NS. Zij verspreiden de melding, zodat alle belanghebbenden op de hoogte zijn. Ook machinisten krijgen de melding binnen, zodat ze rekening kunnen houden met de gladde sporen.
Overwegen
Veel overwegen in Nederland liggen achter een station. Deze overwegen sluiten pas voor het wegverkeer als de vertrektijd van de trein is aangebroken en het sein wordt bediend. Bij gladde sporen is het dus van belang dat deze overwegen al dicht liggen voordat de trein aankomt op het station. Je wilt namelijk niet dat een doorglijdende trein over een geopende overweg rijdt. Wij maken een wijziging in het plan, zodat alle stoppende treinen door het systeem gezien worden als doorgaande treinen. Hierdoor ligt de overweg altijd dicht als de trein op de overweg af komt rijden. Vandaag lees je hier ook meer over in een blog op https://www.prorail.nl/nieuws/herfstmaatregelen-van-start.
De sporen stroever maken
Sinds een aantal jaar rijden er in de herfstperiode treinen rond met een Sandite-installatie. Sandite is een gelmengsel die het oppervlakte van een spoorstaaf ruw maakt. Zo glijden de treinen minder snel door bij het remmen en kunnen ze makkelijker optrekken. Treinen met de installatie aan boord worden ingezet op trajecten waar vaak gladde sporen gemeld worden. Hiermee proberen we de overlast door gladde sporen te beperken tot het minimum.
Kortom, bij gladde sporen doen we er samen met de vervoerders alles aan om hinder tot een minimum te beperken en mogelijk gevaar te voorkomen.
Image

Instagram

De treindienstleider

Via mijn Treindienstleider Instagram pagina kun je mij volgen in mijn werk. Zowel actuele situaties als interessante werkzaamheden komen aan bod. Wacht dus niet langer en volg mij ook via mijn zakelijke Instagram account.