‘Assistentie, alsjeblieft.’


Een BOA aan het werk
Foto: ProRailHomeWerk & studie • Blog
3 minuten leestijd

‘Assistentie, alsjeblieft.’

Gepubliceerd: Maandag 4 september 2017
Een aantal maanden geleden is het veel in het nieuws geweest: geweld tegen conducteurs. Helaas maak ik als treinverkeersleider nog wekelijks mee dat een conducteur assistentie nodig heeft. Soms van Veiligheid & Service en soms van politie. Meestal omdat een zwartrijder het niet eens is met de boete of 'uitstel van betaling'.
Als er assistentie bij een trein moet komen, dan heeft dit veel gevolgen. Niet alleen de betrokken trein krijgt vertraging, maar ook andere treinen kunnen hier de dupe van worden. Zo hadden we kort geleden te maken met agressie in de intercity van Eindhoven naar Amsterdam. Op Amsterdam Amstel was een conducteur mishandeld. Er moest politie bij de trein komen. Ondanks dat politie snel bij de trein kan was, kostte het ruim een kwartier voordat de trein weer verder kon rijden. Rondom dit station liggen geen wissels. Treinen komen in de file te staan en krijgen veel vertraging. Mensen missen hun aansluiting en machinisten komen te laat bij hun volgende trein die ze moeten rijden. Een kettingreactie veroorzaakt door één reiziger.
Voor ons en voor NS bijsturing (personeel en materieel) is het een hele puzzel om alles weer op de rit te krijgen. Tijdens een normale dienstregeling komen treinen geleidelijk aan op Amsterdam Centraal. Nu komen alle treinen in een lange sliert op het station af. Zo heb je bijvoorbeeld twee treinen die hetzelfde aankomstspoor hebben. Een tweede aankomstspoor zoeken is vaak nog best lastig. We hebben gewoon heel veel treinen rijden. De perronsporen die dan nog leeg zijn, kunnen net te kort zijn of moeten vrijgehouden worden voor andere aankomende treinen.
Het blijft een uitdaging om de vertragingen te beperken tot het minimum. Het geeft dan ook een goed gevoel als je als team het treinverkeer weer op de rit hebt. Echter wordt dit gevoel wel altijd overschaduwd door de oorzaak van de verstoring. Ook bij ons op de verkeersleidingspost komt iedere melding van agressie tegen het treinpersoneel hard aan.

Instagram

De treindienstleider

Via mijn Treindienstleider Instagram pagina kun je mij volgen in mijn werk. Zowel actuele situaties als interessante werkzaamheden komen aan bod. Wacht dus niet langer en volg mij ook via mijn zakelijke Instagram account.