Aanrijding met een spoorbrug


Amsterdam
Foto: ProRailHomeWerk & studie • Blog
2 minuten leestijd

Aanrijding met een spoorbrug

Gepubliceerd: Maandag 12 september 2017
,,Een aanrijding met een spoorbrug aan De Ruyterkade, neem de sporen buiten gebruik!” Dat was de melding die we kregen van Meldkamer Spoor via de alarmlijn. Er bleek een kraan vast te staan onder deze spoorbrug aan de Oostkant van Amsterdam Centraal.
Bij zo’n melding is het van groot belang dat de politie een duidelijke plaatsbepaling doorgeeft, zodat we exact weten om welke brug het gaat. Een kilometerbordje of straatnaam kunnen hierbij helpen. De Ruyterkade kent namelijk meerdere spoorbruggen die in de breedte naast elkaar liggen. Het is dus erg belangrijk om te weten of het om de brug aan de stadskant, IJ-zijde of om de middelste brug gaat. Meestal krijg je deze informatie direct bij eerste melding door.
Bij een aanrijding kan de constructie van de brug flinke schade oplopen. Dan kun je beter geen 350 ton zware trein over de brug laten rijden. Kortom, de volgende stap is het treinverkeer tegenhouden dat over de brug moet rijden. Afhankelijk van de situatie kiezen we wel of niet voor een alarmoproep naar de machinisten.
Nadat we het treinverkeer tijdelijk hebben gestaakt, krijgen we te horen van het Schakel- en Meldcentrum (SMC) te horen of en met welke snelheid we de brug mogen blijven berijden. Dit is afhankelijk van het type brug.
In dit geval was het een risicovolle brug, waardoor we het treinverkeer over de brug moesten staken. Hierdoor was er geen treinverkeer mogelijk van Amsterdam Centraal naar Utrecht. We hebben de gestrandde treinen voor de brug terug laten keren naar het voorgaande station. Zo konden de reizigers alsnog met de tram of bus Amsterdam Centraal bereiken.
Inmiddels was Edward ter plaatse bij de aanrijding. Hij is Algemeen Leider en Officier van Dienst Spoor van de calamiteit. Edward neemt letterlijk de leiding over deze calamiteit. In dit geval was hij de vooral de schakel tussen ons en de politie.
Nadat de kraan onder de brug vandaan was gehaald, werd de brug beoordeeld door een storingsploeg. De brug bleek veilig en met normale snelheid berijdbaar. Edward gaf ons toestemming om de spoorbrug weer te berijden. Het treinverkeer kon weer opgestart worden.

Instagram

De treindienstleider

Via mijn Treindienstleider Instagram pagina kun je mij volgen in mijn werk. Zowel actuele situaties als interessante werkzaamheden komen aan bod. Wacht dus niet langer en volg mij ook via mijn zakelijke Instagram account.