Porto, de stad van de porthuizen


Ponte Dom Louis
Porto, PortugalHomeReisverslagen • Porto
3 minuten leestijd

Op stedentrip naar Porto, stad van de porthuizen

2 uur vliegen en op 1.612 km afstand van Amsterdam
Bezocht: Mei '17
Bom dia Porto!
Porto, een stad waar ik in mijn jeugd meerdere malen ben geweest. Meestal als dagtripje vanuit het noorden. De mooie rivier met de dubbele brug en het grote hoogteverschil staan mij nog bij. Tien jaar later zijn er toch een aantal dingen veranderd.
We starten onze meivakantie in Porto. Hier zullen we een aantal dagen verblijven in een guesthouse middenin het centrum. De Douro rivier die het kleurrijke Porto en Vila Nova de Gaia van elkaar scheidt. De Ponte Dom Luis brug (project van Gustave Eiffel van de Eiffeltoren) die deze twee weer met elkaar verbindt. Allemaal op loopafstand. Daarnaast is het openbaar vervoer top. Porto heeft een prima tram- en busnetwerk. Ook Uber is een zeer goede optie.
Een echte kuitenbreker
Voor mijn vriendin was het even kort haar verjaardag vieren en snel naar bed. Een paar uur later zouden we namelijk al op weg zijn richting Schiphol.
De volgende ochtend stonden we rond 8:00 uur lokale tijd langs de rivier. Het was nog even wachten, want de terrasjes werden nog opgebouwd. Mooi moment om even bij te komen van de reis en een dagplan te maken.
Na de eerste stappen te hebben gezet, werd ons een ding meteen duidelijk. De stad is een echte kuitenbreker. De ene straat is nog steiler dan de andere. Met gemiddeld 27 graden voelt elke dag als een flinke workout. Maar vanwege het hoogteverschil heb je vanuit de meeste straten een prachtig uitzicht op de Douro en de porthuizen.
Bezatten in de porthuizen
Vila Nova de Gaia staat bekend om zijn porthuizen van bekende merken als Sandeman en Calem. De keuze is reuze. Bij de meeste porthuizen kun je een rondleiding en proeverij boeken. Wil jij dit ook gaan doen? Doe het dan niet zoals wij dit deden... We waren te laat met het boeken en konden daardoor alleen nog met een rondleiding in het Portugees mee. Dan duurt het héél lang. 🙂
Wat een uitzicht
Om bij de porthuizen te komen hebben wij gekozen om de tram en de kabelbaan te pakken. Je rijdt met de tram over het bovenste brugdeel van de Ponte Dom Louis naar de kabelbaan. Beiden geven je een onvergetelijk uitzicht over Porto. De kabelbaan start en eindigt bij de porthuizen.
Een dagje strand
Soms is het fijn om even uit de drukte te stappen. Met de bus waren we in korte tijd bij de kust. De golven van de Atlantische Oceaan zijn ruig. Je komt hier veel surfers tegen. We hadden het erg getroffen met het weer. Het noorden van Portugal kan namelijk ook koud en bewolkt zijn.
Na de lunch zijn wij naar Jardins do Palácio de Cristal gelopen. Een flinke beklimming, maar dwars door smalle straatjes en een prachtige begroeide laan. De tuin was vrij toegankelijk en erg goed onderhouden. Het stikte van de pauwen die elkaar met regelmaat probeerden te verleiden. Net zoals op de meeste plekken in Porto, heb je ook hier een vrij uitzicht over de Douro en Vila Nova de Gaia.
De stad heeft nog zoveel meer te bieden, maar voor ons zit het erop. Via het station Campanhã verlaten wij de stad en gaan we met de hogesnelheidstrein naar Lissabon.

Op naar Porto

Wat je moet weten

Je hebt jouw koffers al bijna ingepakt, maar wanneer kun je het beste Porto bezoeken? De beste reistijd voor Porto is tussen juni en september. Houd er wel rekening mee dat Porto in juli en augustus overspoeld wordt door toeristen.
Porto is de tweede stad van Portugal met veel cultuur en bezienswaardigheden. Het treinstation São Bento is een van de mooiste stations ter wereld en een bezoekje waard. Net zoals in heel Portugal vind je hier overal Azulejos (beschilderde tegeltjes). De boekwinkel Lello kent een bijzondere geschiedenis. In de tijd dat J.K. Rowling Engelse les gaf in Porto, deed ze inspiratie op in deze winkel. Heb je de Harry Potter boeken gelezen of de films gezien, dan kun je je hier alles bij voorstellen.