Het tropische Mallorca


Platja de Palma
Mallorca, SpanjeHomeReisverslagen • Mallorca
5 minuten leestijd

Tropische bestemming om de hoek

Bijna 2 uur vliegen en op 1.408 km afstand van Amsterdam
Bezocht: Juli '16
Mallorca, mijn favoriet
Mallorca, een van mijn favoriete bestemmingen als het gaat om een heerlijke zonnige vakantie. Waarom? Het eiland is enorm veelzijdig. Zo kun je de ene dag helemaal losgaan in het uitgaansgebied. De andere dag bijkomen op de spierwitte stranden met een kraakheldere blauwe zee. Ben je eindelijk van die vervelende kater af, dan kun je genieten van de prachtige natuur dat het eiland je te bieden heeft. En dat allemaal binnen handbereik, want Mallorca is vanaf Amsterdam slechts 2,5 uur vliegen!
Zelf was ik al twee keer eerder op Mallorca geweest. Graag wilde ik Marjolein kennis laten maken met Mallorca. Hoewel zij al de hele wereld over is getrokken, wist ik zeker dat zij versteld zou staan van het eiland. Vooral vanwege het idee dat je niet 12 uur hoeft te reizen om in een complete tropische wereld terecht te komen.
De perfecte uitvalsbasis
Uitzicht op zee, het strand voor de deur, het uitgaansgebied op loopafstand en een auto voor de deur. Onze hotelkamer in Playa de Palma was de perfecte uitvalsbasis. En... niet onbelangrijk, om de hoek zat het sfeervolle restaurant El Patio. De eigenaar is overigens Nederlands, dus heb je moeite met vreemde talen, dan is dit naast het lekkere eten de place to be.
Even lekker weg
Een echte aanrader voor Mallorca: huur een auto. Tenzij je van plan bent om jezelf helemaal te bezatten in de Bierkönig of het MegaPark. Duits, het bier vliegt om je oren en de schaars geklede vrouwen dansen op tafel. Kortom, ontzettend fout, maar vooral ook erg lachen.
Zie je liever meer Mallorca dan beschonken Duitsers, goed nieuws! Het eiland is prachtig. We starten de auto rijden de bergen in. Via Andratx (probeer dat maar eens uit te spreken) kom je bij Banyalbufar. Een dorpje dat bekend staat om zijn heerlijke wijn. Tevens zijn in dit dorp tekenen gevonden dat de Moren hier in de tiende eeuw een dorp hebben gebouwd. Langs de weg ligt het restaurantje Son Tomas. Hier kun je lekker eten en het uitzicht is subliem.
Op naar Valldemossa, wat ook wel het mooiste bergdorp wordt genoemd. Hier vind je het Kartuizerklooster.
Na een korte tussenstop reden we door naar Inca, waar je pas echt in een andere wereld terechtkomt. De plaats heeft vele smalle, kronkelige straatjes en een Arabische bouwstijl. Inca staat bekend om zijn grote markt en lederwaren. Tijd om te lunchen.
Met een volle maag gingen we verder naar Pollença, een oude en zeer mooie stad, gelegen aan de voet van de Serra de Tramuntana. In Pollença is tevens een Romeinse brug te vinden.
Tijd voor strand, zee en palmbomen. Op naar Alcudia, waar we eerst even de stadsmuur beklommen hadden voordat we doorreden naar Port de Alcudia. Een plek om even lekker te ontspannen op een van de terrasjes na een korte wandeling door de jachthaven. Vervolgens sloten we de dag af onder leiding van een prachtige ondergaande zon.
De mooiste kustplaats
Als je het eiland ontdekt, kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar één kustplaats mag je niet overslaan: Cala Ratjada. Voor het strand moet je hier niet komen, want deze ligt tot de nok toe gevuld met handdoeken, zonnebrillen en parasols. Los daarvan vind ik deze plek magisch. Er hangt een sfeer die niet te beschrijven is. Dat doe ik dan ook niet. Wel geef ik als tip mee: Ga iets drinken aan de Avinguda de Amèrica. Alles op? Loop richting het strandje en ga via het steile paadje richting de rotsen. Tadaa! Je hebt het mooiste stukje Mallorca ontdekt!
Ontdek Drach
Het was even spannend of wij op onze tweede tourdag naar de grotten van Drach konden. Het is namelijk een hotspot waar toeristen 's ochtends vroeg al voor in de rij staan. Uiteindelijk lukte het ons om toch tickets te bemachtigen. En het was de moeite waard! De mooi verlichtte grotten maakten indruk op ons. Op het grootste ondergrondse meer van Europa werd een klassiek concert gegeven vanuit bootjes. Erg toeristisch, maar mooi gedaan.
De trein naar Sóller
Vanaf de hoofdstad Palma de Mallorca vertrekt meerdere malen per dag een historische houten trein richting Sóller. Tijdens de één uur durende rit ga je dwars door de landschappen en bergen van Mallorca. Je komt op plekken waar je alleen met de trein kunt komen, wat het ritje uniek maakt.
Aangekomen in Sóller kun je een drankje nemen op een van de vele terrasjes of doorreizen met de tram. Deze tram brengt je naar de baai van Port de Sóller waar je heerlijk kunt vertoeven op het strandje. Zelf waren we iets later, waardoor we niet lang konden blijven. We wilden immers niet te laat bij de laatste trein zijn. Deze zit namelijk nog wel eens vol.
Is de missie geslaagd?
De vakantie in Mallorca was ons erg goed bevallen. We hebben erg goed weer gehad, elke dag zonnig en rond de 26 graden. Maar is het gelukt om Marjolein ervan te overtuigen van je dicht bij huis ook paradijsjes kunt vinden?
Het was gelukt! Ondanks dat ze Australië, Nieuw-Zeeland en Azië al gezien heeft, stond ze versteld dat je ook na zo'n korte vlucht al in een prachtig tropisch gebied kunt staan. Zeker Cala Ratjada heeft indruk op haar gemaakt. En dat voor onze eerste langere vakantie samen. Laat de volgende vakantie maar komen!

Op naar Mallorca

Wat je moet weten

Het is het grootste Spaanse eiland van de Balearen: Mallorca. Het vliegveld ligt bij de hoofdstad van het eiland: Palma de Mallorca. De economie bijna volledig gericht op de toeristenindustrie. In de zomermaanden vliegen de luchtvaartmaatschappijen af en aan. Het toerisme is vooral te merken in en rondom de kustgebieden. Wil je meer van het echte Mallorca zien (een aanrader!), huur dan een auto en trek het binnenland in.