De smalle kleurrijke straatjes van Lissabon


Padrão dos Descobrimentos
Lissabon, PortugalHomeReisverslagen • Lissabon
3 minuten leestijd

De smalle kleurrijke straatjes van Lissabon

2,5 uur vliegen en op 1.859 km afstand van Amsterdam
Bezocht: Mei '17
Welkom in Lissabon
Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Smalle kleurrijke straatjes en tegelijkertijd brede winkelstraten. Pleinen en fonteinen. De stad heeft het allemaal.
Na onze treinreis vanuit Porto, komen we aan in Lissabon. Hier zullen we drie dagen blijven. Het begint al meteen goed, want na enig zoekwerk hebben we ons verblijf gevonden. Een luxe appartement wat het idee opwekt dat het jouw eigen woning is. LX4U Apartments is dan ook een aanrader. En met de spiegelende ramen ook leuk om gekke bekken te trekken naar voorbijgangers, die denken dat ze hun haar recht strijken in een spiegel.
De highlights
Tegenover ons appartement lag Castelo de São Jorge, het bekendste kasteel van Lissabon. Een flinke klim om er te komen, dat wel. Het uitzicht, de ruïne en het kasteel maken dit absoluut de moeite waard. Onze tip, ga daarna dineren bij Chapitô à Mesa voor een romantische avond. Wel even een paar dagen van tevoren reserveren.
Voor de wereldberoemde Pastéis de Nata gingen we naar de banketbakker aan de R. de Belém. Alleen de Pastéis die hier uit vers de oven komen mogen de naam Pastéis de Belém dragen. De beste die je kunt krijgen.
We staken over naar Jardim Vasco da Gama om in alle rust van onze vers gemaakte Pastéis te genieten. Er was in deze buurt nog zoveel te zien, dus even de mond afvegen en door. Aan de Taag staat een joekel van een monument. Dit monument Padrão dos Descobrimentos is gemaakt ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die de wereld in de 15e en 16e eeuw ontdekt hebben. Ondanks dat we er al aardig wat kilometers op hadden zitten, besloten we om Jardim Botânico Tropical te bezoeken. Het was tenslotte zulk mooi weer.
We gingen met de tram terug naar het centrum. Wel even je handen op je zakken. Deze tramlijn wordt namelijk vooral door toeristen gebruikt, waardoor hier veel zakkenrollers actief zijn.
Terug in het centrum vonden we een bizar bouwwerk. De Elevador de Santa Justa, een zeer opvallende metalen lift die de benedenstad en bovenstad met elkaar verbindt. Bovenaan heb je vanaf het terras een mooi uitzicht over Lissabon.
Eten en drinken
Door de hele stad konden we lekker eten en drinken. Wil je na een lange wandeltocht niet zoeken naar een restaurant, neem dan plaats op een van de terrasje aan de Praça do Comércio. Een ontzetten mooi plein door de gebouwen er omheen. Het is wel erg toeristisch en de prijzen zijn er ook naar. Wij vonden het ook veel leuker om de straatjes achter het plein in te lopen. Minder massaal en veel kleine restaurantjes.
Ter hoogte van treinstation Cais do Sodré, vind je de Time Out Market. Een prachtig gebouw van buiten met de beste eettentjes binnen. Er is keuze uit vele soorten keukens en de kwaliteit van het eten is top.

Op naar Lissabon

Wat je moet weten

Je wilt natuurlijk lekker in de zon lopen tijdens jouw stedentrip. De beste periode om jouw trip naar Lissabon in te plannen is waarschijnlijk tussen mei en oktober. Wil je niet over de hoofden lopen, vermijd dan juli en augustus.
Lissabon is niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste stad van Portugal. Rond 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk kwam de stad in handen van de volkeren uit het noorden. In 1755 werd de stad getroffen door een zware aardbeving. Er vielen vele doden door instortingen, branden en hoge golven uit de Taag. De wederopbouw werd gestart. In de 20e eeuw werd Lissabon sterk gemoderniseerd.
Ga jij jouw uitstapje naar Lissabon combineren met Porto, dan is het verstandig om de reis te plannen in juni of september. In het noorden van Portugal is het namelijk kouder en natter in het voor- en najaar.

Sprookjesachtig Sintra

Het combineren waard

Dit is een echte 'must': een dagtrip naar Sintra. Een enorm indrukwekkend en magisch stadje. Of je nou van paleizen en kastelen houdt of fan bent van de game 'Uncharted', Sintra zal je hoe dan ook aanspreken. De Station Rossio in Lissabon kent een perfecte treinverbinding met Sintra.